JURYLID
Liane van Dijk – van Dun

Enkele jaren geleden leuk het me leuk om ook te gaan jureren en ik wilde ook graag meer over het hele dansgebeuren te weten komen. Ik had begin 2000 al een examen bij de DCWDA gedaan, had diverse informatiebijeenkomsten van de UCWDC en de DCWDA (Dutch Country & Western Dance Association) bijgewoond en hiervoor certificaten gehaald. Ben vervolgens nog meer informatie gaan verzamelen en me voor gaan bereiden op mijn eerste grote juryexamen in Amerika. Met uren schriftelijke en nog mondelinge examens over de praktijk slaagde ik meteen met complimenten van Sue Boyd, Jeff Bartholomew en de overige mensen van de Regels commissie.

Met mijn opgedane kennis en mijn danservaring ben ik als ‘apprentice judge’ steeds meer ervaring op gaan doen bij het jureren en toen ik eenmaal geslaagd was, mocht ik ook echt jureren. Omdat ik nog steeds zelf meedeed aan de competitiewedstrijden mocht ik volgens de regels de allerhoogste categorieën nog niet jureren.

Het was leuk en ook een uitdaging om nu niet zelf op de vloer te staan, maar ernaast of erlangs om de dansers zo goed mogelijk te beoordelen. Ik weet natuurlijk zelf heel goed hoe het voor de dansers op de vloer is en geef ze zo lang mogelijk alle aandacht om ze zo goed mogelijk te kunnen zien en beoordelen, wat vaak geen gemakkelijke klus is. Maar, zoals de dansers hun best doen, doet de jury dat uiteraard ook.

Na net een paar jaartjes wilde ik hogerop en via een paar goede jurycollega’s begreep ik dat ik voor ‘Journeyman’ jurylid door kon gaan. Dit was nog veel zwaarder, dus goed studeren, veel vragen, goed luisteren en hopen dat het lukte, want ik had geen idee hoe me hierop genoeg voor te bereiden en wat men zou vragen.
Een schriftelijk examen hoefde niet meer, maar wel twee lange mondelinge praktijkexamens, een bij Jeff en een bij de bekende lady zelf Kelly Gelette. Het examen werd in Zweden afgenomen en ik slaagde met supergoede resultaten en complimenten (en dat is niet gelogen).

In het begin waren het vooral Nederland, België en Engeland die me uitnodigden, maar gaandeweg, vooral het laatste jaar en nu al voor het komende jaar wordt ik in diverse andere landen uitgenodigd. Zo waren er ook Schotland, Zweden, Denemarken, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Ierland (WK) bijv. Aangezien ik overdag werk moet ik hiervoor nogal wat vrije dagen/jaar opnemen en kan ik niet altijd overal heen.

Met mijn dans- en jury ervaring ben ik na de UCWDC me in gaan zetten voor onze nieuwe organisatie, de
WorldCDF (World Country Dance Federation).
Tot en met de Wereldkampioenschappen van 2007 heb ik gejureerd en gedanst in de “Regal superstarklasse”.
Helaas heb ik al meer dan anderhalf jaar geleden een flinke schouder/armblessure opgelopen, waardoor ik nog net mijn laatste WK 2007 mee heb kunnen doen, vandaar dat u mij in 2007 niet meer aan wedstrijden deel hebt zien nemen. Mede door deze blessure, maar ook andere beslissingen en voorvallen heb ik halverwege dit jaar besloten met de Regal-klasse te stoppen en mij nog meer in te zetten op jurering, coachen van leerlingen en andere dingen. Al mis ik het dansen voor het publiek, ik ben trots op al mijn WK titels en wat ik al bereikt heb en u zult me nog vaak genoeg horen en zien, eerst goed herstellen. Nu mag ik ook de topcategorieën jureren.

Ook als Sportvrouw en tevens Sportambassadrice van de gemeente Tilburg e.o. zet ik me in voor de danssport, zowel de gezellige danssport als de topsport.

Ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken vooral Rick & Stella Wilden te bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen en hun steun hier en daar om een goed jurylid te worden. Zij hebben altijd in mijn dansen en jureren geloofd!

Groetjes,


Liane